Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland presteert op het hoogste niveau

Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland in Drachten heeft de Medical ACE-status behaald. Door deze buitengewone erkenning behoort de meldkamer tot de beste 112-meldkamers voor ambulancezorg ter wereld. Slechts 10% van de meldkamers wereldwijd heeft dit niveau bereikt.

ACE staat voor Accredited Center of Excellence en wordt toegekend door de International Academy of Emergency Dispatch (IAED). Om de ACE-status te behalen moet de meldkamer aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Het behalen van de status betekent dat de meldkamer patiëntenzorg biedt van een zeer hoge kwaliteit. Dit door snel en efficiënt te reageren op meldingen, waarbij de centralist de melder op afstand vaak al de eerste levensreddende instructies geeft.De ACE-status is geldig voor een periode van drie jaar.

“Ik ben echt ongelooflijk trots op het team van de meldkamer”, laat Jens Valk weten. Hij is als medisch manager ambulancezorg verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van medische zorg bij de meldkamer ambulancezorg in Drachten. “De centralisten laten zien dat ze bij elke melding boven de norm presteren. Zonder ieders betrokkenheid en inzet hadden we deze status nooit kunnen bereiken. Samen blijven we ons inzetten om de hoogste kwaliteit te blijven bieden en onze processen voortdurend te verbeteren.”

De centralisten voor 112-meldingen in Groningen, Fryslân en Drenthe hebben een verpleegkundige achtergrond. Zij beslissen op basis van triage welke zorg nodig is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de software ProQA. Het helpt de verpleegkundig centralisten bij het efficiënt en nauwkeurig beoordelen van noodoproepen en het sturen van de juiste hulpdiensten.