Nieuwe manier van werven vraagt om een nieuwe manier van opleiden

Met een nieuwe website als troef, blikken we terug op een zeer succesvolle wervingscampagne. Er zijn in november 2022 maar liefst tien nieuwe collega’s aangenomen. Een nieuwe manier van werven, vraagt ook om een nieuwe manier van opleiden. De bestaande operatie en praktijkleerorganisatie bij onze meldkamer was simpelweg niet ingericht om zo’n grote groep nieuwe centralisten tegelijkertijd op te kunnen leiden.

Out of the box
“We hebben de behoeften en uitgangspunten voor het opleiden van een grote groep nieuwe collega’s in kaart gebracht”, vertellen Rob van Meer en Gjalt van der Zee. Samen zijn zij verantwoordelijk voor Leren en Ontwikkelen voor medewerkers van de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland. “Vervolgens zijn we ‘out of the box’ gaan brainstormen over de opleidingsmogelijkheden, waarbij we gebruik kunnen maken van de faciliteiten van onze meldkamer. Maar vooral ook van de creativiteit en het enthousiasme van de opleiders.” De brainstorm heeft geleid tot een eerste schets van een leerunit in de opschalingsruimte, naast het operationele centrum van de meldkamer.

Leerunit
Binnen de leerunit kan de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland de nieuwe collega’s binnen de reguliere bedrijfsvoering opleiden, zonder het reguliere proces te belasten. Gjalt en Rob:  “Door voor de leerunit te kiezen, verwachten we ook leerwinst. Het leren neemt een meer centrale plaats in, er kan sneller meer zelfstandigheid worden toegewezen waarin het EPA onderwijs ondersteuning biedt en de professionals in opleiding (PIO’s) leren continu met en van elkaar.

Theorie en praktijk met elkaar verbinden
“Al in een vroeg stadium hebben we onze ideeën gedeeld met de Academie voor Ambulancezorg, die het theoriedeel van de opleiding verzorgt. Dit gebeurt door het METS Center. Samen hebben we de mogelijkheden verkend om het theorieonderwijs en onze aanpak te combineren. Door de positiviteit en het enthousiasme van alle partijen – en in het bijzonder onze praktijkopleiders – heeft dit geleid tot een prachtig programma. In dit programma kunnen we bij zowel het ontwikkelen als het uitvoeren van het programma, de theorie en praktijk met elkaar verbinden.”

Investering
Voor het realiseren van de leerunit heeft de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland fors geïnvesteerd in de opleidingsorganisatie. “Docenten komen bijvoorbeeld voor bepaalde onderdelen naar Drachten en de praktijkopleiders ondersteunen bij het theorieonderwijs”, laten Gjalt en Rob weten. “We zetten de laatste puntjes op de ‘i’, maar zijn er straks helemaal klaar voor om de groep nieuwe collega’s ter verwelkomen en intern op te leiden.”